FHG steunt programma VANG: wegnemen wettelijke belemmeringen voor recycling moet prioriteit krijgen.

In een brief aan de Tweede Kamer spreekt de Federatie Herwinning Grondstoffen (FHG) haar waardering uit voor het recent door Staatssecretaris Mansveld gelanceerde programma ‘Van Afval naar Grondstof’ (VANG). De FHG wijst op een aantal specifieke aandachtspunten.

De FHG geeft in haar brief aan graag te worden betrokken bij de uitrol van het Programma VANG.
De recyclingketen vormt een onmisbare schakel in de circulaire economie. Zij spreekt dan ook waardering uit voor de door de Staatssecretaris aangekondigde wens tot samenwerking met het bedrijfsleven om de overgang naar een circulaire economie mogelijk te maken.
De recyclingketen stelt graag haar kennis ter beschikking bij de uitwerking van de plannen van de Staatssecretaris.

In dezelfde brief vraagt de FHG onder meer aandacht voor het belang van verbetering van de afvalscheiding en inzameling.
De FHG wijst erop dat wij inzamelen om te kunnen recyclen. De FHG constateert dat in de afgelopen jaren in toenemende mate inzamelmethoden zijn ontwikkeld om te komen tot een verhoging van de inzameling van afval- en recyclingstromen, waarbij onvoldoende wordt stilgestaan bij de effecten voor de feitelijke recyclingmogelijkheden.

Daarnaast is de FHG verheugd over het feit dat het ‘wegnemen van onnodige belemmeringen in wet- en regelgeving’ voor recycling zo uitdrukkelijk is opgenomen in het uitvoeringsprogramma van de notitie VANG. 
De recyclingsectoren dringen al langer aan de boodschap ‘van afval naar grondstof’ concreet om te zetten in een erkenning van de secundaire grondstoffen.
De FHG dringt er bij de Staatssecretaris op aan om in haar VANG-notitie niet alleen de chemicaliën Richtlijn REACH, maar ook de EVOA-Verordening uitdrukkelijk te kwalificeren als een onnodige belemmering voor hoogwaardige recyclingstromen.

Van ‘afval naar grondstof’, de Nederlandse recyclingindustrie zorgt hiervoor in de praktijk. Al jaren. Samen met de Staatsecretaris wil zij die transitie naar een circulaire economie graag nog een stap verder brengen.

Bijlage brief FHG tbv AO 16 april 2014

Gepubliceerd op:  14 april 2014 1720 x bekeken